במאמר זה נעסוק בעיקרי החוק ומה המשמעות שלו לכל בעל אתר אינטרנט חדש או קיים,
הנגשת אתרי אינטרנט באה לתת מענה לבעלי מוגבלויות, בדיוק כפי שנגישות מבנים מתרחשת במציאות כך גם החוק החדש בא לספק מענה לצרכים המיוחדים של בעלי מוגבלויות ותהליך הגלישה שלהם באינטרנט. רמת ההנגשה נקבעת על ידי החוק בשתי רמות A- AA
אתר אינטרנט נגיש נדרש לעמוד בהנחיות התקן הישראלי לנגישות 5568 של מכון התקנים, המבוסס על החוק האמריקאי של איגוד התקינה W3C
אוכלוסיית האנשים עם המוגבלויות נחלקת לקבוצות הבאות:
בסקר שערכה חברת מיקרוסופט עלה כי קהל זה מוערך בכ-25% מהאוכלוסיה, יחד עם זאת אין נתונים נוספים המאשרים או מפריכים סקר זה. בכל מקרה מדובר באחוזים נכבדים בקרב קהל הגולשים, הסייג היחיד לנתונים אלו הנו נתון המאשר כי אכן קבוצה זו עושה שימוש תדיר באינטרנט,קרי, קריאת חדשות, ביצוע קניות או מעורבות כלשהי באתרי אינטרנט.
שירות אינטרנט המסופק ע"י רשות ציבורית או בעבורה, ההתאמות יבוצעו ברמה AA לפחות.
שירות אינטרנט המסופק ע"י מי שאינו רשות ציבורית, ההתאמות יבוצעו ברמה AA, אלא אם קיבל בעל השירות פטור בשל נטל כבד מדי ואז הן יבוצעו ברמה A בלבד (סעיף 19יב לחוק).
למעשה החוק מחייב את כל בעלי האתרים להנגיש לרמה הגבוהה ביותר, ללא קשר למהות האתר או סוג השרות המסופק בו. על פניו החוק אינו עושה שכל שכן מטיל באופן שווה על כל בעלי האתרים הנחיות כבדות להנגשה מבלי לבצע בדיקה קפדנית האם האתר המדובר אמור לעמוד בחוק ההנגשה ובאיזו רמה.
טופס בדיקת נגישות לאתרי אינטרנט-קורנגה
הנחיות להנגשת אתר עבור כותבים ועורכי תוכן
אתר קיים צריך להיות מונגש בתוך 3 שנים מיום כניסת התקנות לתוקף(25/10/2016)
כל יישום או עמוד שיתווסף לאתר הקיים לאחר שהונגש, חייב להיות נגיש גם הוא מרגע השקת היישום לשימוש הציבור.
אתר חדש שמועלה לשימוש הציבור, צריך להיות נגיש מרגע השקתו לשימוש הציבור.
אתר שהונגש במועד מסויים חייב להמשיך לעמוד בחוק ההנגשה בעת הוספת תכנים חדשים/וידיאו/תמונות. לכן חשוב להנחות את מתפעל האתר לביצוע הנגשה בעמודים החדשים ולדאוג כי גם אלו יעמדו בחוק כנדרש.
כמו כן חשוב למקם אייקון/סמל במקום בולט באתר המסמל כי האתר מונגש.
חוק ההנגשה לאתרי אינטרנט הנו חוק מבורך וחשוב, יחד עם זאת ישנו ספק רב בנוגע להחלתו באופן תקין בקרב בעלי עסקים וחברות בישראל. בשל הסיבה העיקרית שאין כח אדם ייעודי למשימת האכיפה של חוק זה ולכן בעלי עסקים מהססים או אינם מעוניינים בהוצאה כספית נוספת אשר בה אינם מוצאים תועלת כלכלית.
אנו נמשיך ונעקוב אחר התפחתות התחום ואחוזי ההטמעה בקרב אתרים ישראלים ומבטיחים לדווח בהתאם.
צוות קורנגה